Core Web Vitals: Din guide til bedre hjemmeside performance

Hvad er Core Web Vitals?

Har du nogensinde været frustreret over en hjemmeside, der tager for evigt at indlæse? Eller en side, der skifter layout lige som du er ved at klikke på noget? Google har også, og det er grunden til, at de har introduceret Core Web Vitals. Disse er et sæt af målinger, der angiver, hvor godt en side leverer en god brugeroplevelse. De fokuserer på tre aspekter: indlæsning, interaktivitet og visuel stabilitet.

Core Web Vitals er en del af Googles bestræbelser på at gøre internettet mere brugervenligt. Men de er også en vigtig del af søgemaskine optimering (SEO). Hvis din side har dårlige Web Vitals, kan det påvirke din placering i søgeresultaterne.

Lad os tage et kig på de tre Core Web Vitals, og hvordan du kan forbedre dem på din hjemmeside.

Største indholdsfulde maletid (LCP)

Det første Core Web Vital vi vil tale om er Største indholdsfulde maletid, eller LCP. Dette måler den tid, det tager for det største indhold på siden at indlæse. Dette kunne være et stort billede, en video, eller en tekstblok.

En god LCP score er under 2,5 sekunder. Hvis det tager længere tid for dit indhold at indlæse, kan det frustrere dine brugere, og de kan endda forlade din side.

For at forbedre din LCP score, kan du prøve at optimere dit indhold. For eksempel, kan du komprimere dine billeder, eller bruge lettere, hurtigere skrifttyper.

Første Input Forsinkelse (FID)

Det næste Core Web Vital er Første Input Forsinkelse, eller FID. Dette måler tiden fra, når en bruger første gang interagerer med din side (f.eks. klikker på en knap) til det tidspunkt, hvor browseren faktisk er i stand til at reagere på den interaktion.

En god FID score er under 100 millisekunder. Hvis det tager længere tid for din side at reagere, kan det give dine brugere en følelse af, at din side er langsom eller uresponsiv.

For at forbedre din FID score, kan du prøve at minimere, eller forsinke, JavaScript-udførelse. Dette kan gøres ved at fjerne unødvendigt JavaScript, eller ved at bruge mindre, mere effektiv kode.

Kumulativ Layout Skift (CLS)

Det sidste Core Web Vital er Kumulativ Layout Skift, eller CLS. Dette måler, hvor meget siden skifter layout, mens den indlæses. Hvis din side skifter layout meget, kan det forvirre dine brugere, og gøre det sværere for dem at interagere med din side.

En god CLS score er under 0,1. For at forbedre din CLS score, kan du prøve at inkludere størrelsesattributter på dine billeder og videoelementer, eller undgå at indsætte indhold oven på eksisterende indhold.

Core Web Vitals er en række parametre, der analyserer brugeroplevelsen på en hjemmeside med hensyn til hastighed, interaktion og visuel stabilitet. Disse parametre er blevet en væsentlig del af Googles algoritme for søgemaskineoptimering (SEO) og har direkte indflydelse på, hvordan en hjemmeside rangerer i søgeresultaterne​.

Et aspekt af Core Web Vitals er “Cumulative Layout Shift” (CLS), der fokuserer på den visuelle stabilitet på din hjemmeside. En lav CLS-score er vigtig, da det betyder, at din hjemmesides indhold forbliver stabilt og ikke forskydes, mens det indlæses​.

Et andet vigtigt aspekt er “Largest Contentful Paint” (LCP), der fokuserer på hjemmesidens hastighed. En hurtig LCP er vigtig, fordi det betyder, at dine besøgende får vist det vigtigste indhold på din hjemmeside hurtigt​.

For at optimere disse faktorer, skal vi fokusere på hjemmesidens hastighedsoptimering. En hjemmeside består af mange individuelle anmodninger og filer, som sammen udgør hele din hjemmeside. Derfor kan det være vigtigt at holde øje med den samlede liste af filer, der bliver loaded på din hjemmeside​.

Et teknisk tip til hastighedsoptimering er at fjerne standard-scripts, som du ikke bruger. WordPress har mange indbyggede biblioteker, som gør forskellige funktioner mulige. Men nogle gange er flere af disse funktioner slet ikke i brug, hvilket gør bibliotekerne og de tilhørende filer overflødige​.

For eksempel, wp-embed.min.js bruges til at formatere indsatte YouTube-videoer og lignende i blogindlæg. Hvis din hjemmeside ingen blog har, kan denne fjernes. Ligeledes kan ../block-library/style.min.css fjernes, hvis du ingen blog har eller bruger den klassiske editor til din blog. Andre filer, som ../contact-form-7/includes/css/styles.css og ../jquery/ui/mouse.min.js kan også fjernes, afhængigt af dit websted og dets behov​.

For at opnå den bedste ydeevne og søgemaskineoptimering, skal vi forstå og optimere vores Core Web Vitals, og det starter med hastighedsoptimering. I den næste sektion vil vi se på, hvordan vi kan forbedre vores hjemmeside yderligere gennem webudvikling.

Hvordan kan hjemmesider forbedres gennem hastighedsoptimering?

En hjemmeside består af mange individuelle anmodninger og filer, der sammen danner hele dit websted. På en WordPress-hjemmeside bruges mange tredjeparts plugins og temaer, som hver især loader deres egne filer til hjemmesiden. Derfor kan det nogle gange være svært at bevare overblikket over præcis hvilke filer der bliver loaded, og hvilke der er nødvendige. Det kan være vigtigt at holde øje med den samlede liste over filer, der bliver loaded på din hjemmeside, så du kan se, om nogle filer bliver loaded flere gange, nogle filer/funktioner ikke længere er i brug, eller om et plugin loader flere filer og fylder mere end du egentlig troede​1​.

For eksempel kan du fjerne standard-scripts, som du ikke bruger. WordPress har mange indbyggede biblioteker, der gør forskellige funktioner mulige rundt omkring i WordPress. Men nogle gange er flere af disse funktioner slet ikke i brug, hvilket gør bibliotekerne og de tilhørende filer overflødige. Det er blandt andet biblioteker til at lave indholdet på din blog. Men hvis din hjemmeside ikke har en blog, kan du med fordel spare lidt plads ved at fjerne filerne til dette​.

Der er mange måder at optimere din hjemmesides hastighed på. En af dem er at deaktivere plugins, som du ikke længere har brug for. Hvis du har installeret plugins til specifikke formål, som du ikke længere har brug for, kan det være en god idé at deaktivere dem. Hver plugin tilføjer ekstra vægt til din hjemmeside og kan potentielt påvirke dens ydeevne. Ved at deaktivere unødvendige plugins kan du reducere belastningen på din hjemmeside og forbedre dens hastighed. Hvis du stadig har brug for funktionerne fra et plugin, der belaster din hjemmeside, kan du finde alternative løsninger til at klare opgaven.

Der er mange andre måder at forbedre din hjemmesides hastighed på. For eksempel kan du bruge et Content Delivery Network (CDN) til at levere dit indhold til brugere hurtigere. Et CDN fungerer ved at lagre en kopi af din hjemmeside på flere servere rundt om i verden, så dine brugere kan få adgang til indholdet fra den server, der er tættest på dem. Dette kan betydeligt forbedre hastigheden og tilgængeligheden på din hjemmeside.

du kan læse mere omkring core web vitals i calios guide her: https://calio.dk/core-web-vitals/

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *